DIERENARTSENPRAKTIJK BLADEL-HAPERT
            7 dagen in de week 24 uur per dag tot uw dienst

UW HUISDIER MEE OP VAKANTIE

De voorwaarden om binnen de EU te reizen met uw huisdier worden met ingang van 3 juli 2004 veranderd voor honden, katten en fretten.

Voor de duidelijkheid: Voor reizen binnen Nederland verandert er niks, al is het wel zo verstandig (en op sommige campings e.d. zelfs verplicht) om de normale voorzorgen in acht te nemen:

  • Is de cocktailenting bijgewerkt? Op plaatsen waar veel honden zitten ook de kennelhoest-enting overwegen.

  • Ontwormd? Vlooien/teken-bestrijding uitgevoerd?

Voor reizen buiten Nederland maar binnen de EU geldt vanaf 3 juli 2004:

  • Verplichte identificatie van het dier met een chip (of tatoeage).

  • Dierenpaspoort naar EU-model (te koop bij de dierenarts).

  • Vaccinatie tegen hondsdolheid (= rabies) minimaal 3 weken voor vertrek.

  • Bij deze vervalt dus de gezondheidsverklaring!

Voor reizen naar EU-landen Groot-BrittanniŽ, Ierland en Zweden en voor reizen naar Niet-EU-landen gelden behalve de bovengenoemde zaken nog bijkomende eisen: Bloedonderzoek op rabiŽsantistoffen om zeker te hebben dat de enting "aangeslagen" is en behandeling tegen lintwormen (Praziquantel) en teken (Fipronil = Frontline). Dit kan betekenen dat u tot een half jaar voor vertrek al aktie moet ondernemen!!! Informeer dus tijdig.

Om het ingewikkeld te maken zijn er ook nog Europese Niet-EU-landen waar gewoon alleen de EU-regels gelden: IJsland, Zwitserland en de Europese ministaatjes.

Als u met uw huisdier buiten de EU op reis gaat, moet u ruim voor vertrek (3m.) en tenminste 1 maand na de rabiŽsenting een bloedonderzoek laten doen op rabiŽsantistoffen. Dit is om aan te tonen dat de enting gewerkt heeft. Deze test is nodig om na uw reis uw huisdier weer opnieuw in de EU in te mogen voeren!!!
Het probleem is echter dat deze enting vooral bescherming geeft via afweercellen en veel minder via antistoffen. Om deze reden kan de test dus negatief uitvallen, moet uw huisdier nogmaals geŽnt worden en een maand later weer getest. Dit is weer een goed voorbeeld van een politieke beslissing.
Hoera, weer uitzonderingen!: Bovengenoemd verhaal geldt voor enkele landen buiten Europa toch weer niet; die hebben nl. eenzelfde "rabies-status". Laat u dus goed informeren!

De specifieke import-eisen per land kunt u vinden op de ambassade-website van dat land. Die is weer te vinden via:
www.ambassade.pagina.nl

Voorlopige lijst van landen met gelijke rabiŽsstatus: Wat de EU betreft hoeft u bij terugkomst geen rabiŽstest te overleggen. Deze landen kunnen echter wel weer hun eigen eisen hebben bij import van een huisdier!!! (Zie dus de ambassadepagina).

Antigua en Barbuda
Aruba
AustraliŽ
Bahrein
Barbados
Bermuda
Canada
Falkland eil.
Fiji

Frans PolynesiŽ
Jamaica
Japan
Kaaimaneilanden
KroatiŽ
Mauritius
Mayotte
Montserat
Ned. Antillen
Nieuw Caledonie
Nieuw Zeeland
St. Helena
St. Kitts en Nevis
St. Vincent en de Grenadinen
Singapore
Verenigde Staten
Vanuatu
Wallis en Futuna