DIERENARTSENPRAKTIJK BLADEL-HAPERT
            7 dagen in de week 24 uur per dag tot uw dienst

ONTWORMING VAN UW JONGVEE

Nu het weideseizoen weer nadert, is het goed om even stil te staan bij de wormpreventie van uw jongvee. Een ongestoorde opfok van uw jongvee is de basis voor een goede melkproduktie als vaars en later als melkkoe.

Deze keer vragen we extra aandacht voor de longworm. Afgelopen jaar werden wij op diverse bedrijven geconfronteerd met een longwormbesmetting bij melkvee. Dit waren vooral de jongere dieren met zeer uiteenlopende verschijnselen. Van een licht hoestje tot ernstig zieke dieren met blijvende longschade. Al bij al kostte dit heel wat liters melk.

Oorzaak van deze longwormziekte is onvoldoende weerstand bij de dieren waardoor een optredende weidebesmetting vrij spel heeft.

In het algemeen streven we ernaar om de dieren in de zomer te beschermen tegen wormen en tegelijkertijd de mogelijkheid te bieden om blijvende weerstand op te bouwen. In het geval van longworm is dit mogelijk dmv vaccinatie en wat betreft de maagdarmwormen door strategisch ontwormen.

Elke omstandigheid vraagt om een specifieke aanpak maar er zijn 2 systemen waaraan wij de voorkeur geven:

Longwormvaccinatie vooraf + Repidose bolus bij het naar buiten gaan

Vaccinatie 2x met vier weken tussentijd geeft actieve weerstand tegen longworm en de Repidose-bolus voorkomt schade door maagdarmwormen en longwormen en laat weerstandopbouw toe (in tegenstelling tot diverse andere in de handel zijnde "extra langwerkende" bolussen). Deze methode heeft onze voorkeur!

Dectomax 0-8 systeem

Dectomax voor het naar buitengaan en na 8 weken herhalen. Dectomax is een langwerkende ivermectine-achtige stof verkrijgbaar als injectie of als pour-on. Dit systeem kenmerkt zich door het voorkomen van een vroege voorjaarsbesmetting waardoor de infektie druk gedurende de rest van het weide seizoen laag blijft. Het voordeel van dit systeem is dat je op het laatste moment nog kunt beslissen of en welke dieren je naar buiten doet.

Beide systemen zijn alleen te gebruiken bij een voldoende lange weidegang. Alternatieve ontwormingsmogelijkheden bespreken wij graag tijdens een bedrijfsbezoek.

Bij dieren die voor het tweede jaar naar buiten gaan is het verstandig om eenmalig dectomax toe te dienen bij uitscharen (zeker als deze dieren het eerste seizoen maar kort buiten geweest zijn).

De eerste longwormenting dient minimaal 6 weken voor het naar buiten gaan toegediend te worden. Houdt hier rekening mee als u besluit tot vaccinatie. Het vaccin is nu reeds leverbaar.

Investeringen die u doet om uw jongvee te beschermen tegen wormen verdient u ruimschoots terug door een betere groei en hogere produktie als melkvaars en in latere laktaties!

Als u ervoor kiest om geen bijzondere maatregelen te treffen, dan is het wel zo verstandig om uw systeem te toetsen: Meet de borstomtrek voor en na het weideseizoen, doe een vruchtbaarheidanalyse m.b.v. de Standaard Overzichten en vergelijk opfok stalperiode met die van het weideseizoen.

Mei 2010