DIERENARTSENPRAKTIJK BLADEL-HAPERT
            7 dagen in de week 24 uur per dag tot uw dienst

KALMERINGSMIDDELEN BIJ VUURWERKANGST
(Dec 2010)

Het vuurwerkgeknal rond de jaarwisseling is voor menig huisdier een ware bezoeking. Sommige dieren raken volledig in paniek, met alle gevolgen van dien.

Gespecialiseerde dierengedragstherapeuten kunnen uw huisdier leren omgaan met vuurwerkangst. Dit is echter een vrij intensief trainingsproces, waarmee een paar maanden van tevoren al mee begonnen moet worden. 
Veel mensen kiezen daarom voor kalmeringsmiddelen.

Daarbij even wat toelichting: Er blijkt geen enkel product te zijn dat 100% zekerheid geeft. Op de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht heeft men diverse producten uitgeprobeerd (zoals Valium, Fenorbarbital, Vetranquil).

Jarenlang is gekozen geweest voor Vetranquil als meest veilige product. Inmiddels is gebleken dat Vetranquil weliswaar de angstreactie dempt, maar niet de waarneming van harde geluiden.

Vandaar dat nu overgestapt wordt op Alprazolam. Dit is een soort Valium, maar met een krachtige werking tegen angst en veel minder klachten van sufheid.
Bij een iets te hoge dosering kan echter wel wat sufheid optreden.

  • Alprazolam moet ingegeven worden vr het dier angstig begint te worden. Als een dier eenmaal angstig is werken kalmeringsmiddelen minder goed.
  • Praktisch gezien betekent dit dat de eerste dosis al vroeg op oudejaarsdag gegeven moet worden en dat eind van de middag deze herhaald moet worden. Zo nodig mag de dosis 3x daags gegeven worden, om de 8 uur.
  • Het kan heel soms gebeuren dat uw huisdier zeer ontspannen is en toch opeens in paniek ontsteekt. De rust zal geleidelijk wel weer terugkeren.

Houd verder uw huisdieren, honden en katten, zoveel mogelijk binnen rond de jaarwisseling, laat uw hond alleen aan de riem uit. Angstgedrag tijdens het wandelen niet belonen door troosten; probeer te maken dat hij netjes aan de riem meeloopt en beloon hem daarvoor.

Verder moet u bij angst een middenweg zien te vinden tussen troosten en corrigeren. Als u bij angst uw hond met name teveel "bemoedert" dan ziet hij zich beloond voor zijn gedag.

Beter is om hem tenminste te laten zitten of liggen, eventueel in de mand en hem voor dat juiste gedrag dan te belonen.

Wij wensen u een zorgeloze jaarwisseling.

Uw dierenartsen.